Főnök lett a kőkemény bekkből Orbán Attila Hatvanban képezi a jövő hokisait

HATVAN Az egykori 62-szeres válogatott, a DAB, és a Fehérvár AV 19 csapataiban megforduló, a karrierjét egy éve lezáró jégkorongozó, Orbán Attila lesz az FC Hatvan Gigászainak a szakmai igazgatója, valamint ő irányítja a jövőben a Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskola jégkorongozó diákjainak, illetve a sportosztály tanulóinak edzéseit is.

A 2019-ben alakult hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskolában több éve foglalkoznak Szőke Attila edző, valamint Kovács János igazgató közbenjárásával jégkorongozó gyerekekkel. Az osztályokban szinte mindenki hokizik, így az iskola élvezi a Magyar Jégkorong Szövetség támogatását, ezért a jövő tanévben sportosztályt tudnak indítani közel harmincas létszámmal. Az iskola természetesen szoros kapcsolatot ápol az FC Hatvan Gigászai csapatával, melynek ugyancsak vezetője Orbán Attila.
– Én fogom oktatni a gyerekeket a Szent István Iskolában, a testnevelési órákon. Nagyon fontos a jövő szempontjából, hogy az intézmény udvarán szabványos, sátorfedésű jégpályát építenek – mely hasonló lesz az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban látható „C” pályához. Egy iskolán belül ehhez fogható kezdeményezés, pálya tudomásom szerint nem létezik, emellett pedig 2022-re elkészül a csarnok is a városban. A szakosztályban U8-as korosztálytól egészen az U25-ös lány korosztályig megfordulnak hokisaink.    
Sok feladat vár Orbán Attilára, aki néhány évig még terelgethette volna a pakkot, de hatalmas lelkesedéssel várja, és vág bele új feladatába.
– A sportág által sok helyen megfordultam, így a klubbal, és Szőke Attilával már egy ideje ismerjük egymást. Felkínálták a lehetőséget, az pedig, hogy egy iskola keretein belül lehet oktatni a hokit, és felállítani egy rendszert csak fokozta az érdeklődésemet. Igaz ahhoz, hogy ez így működhessen kellett a város és a klub támogatása is. Láttam már hasonló példát a karrierem során, amikor a Vasasban játszottam, és tisztában vagyok azzal, hogy egyáltalán nem könnyű megszervezni, hogy a sport és az iskolai oldala is flottul menjen. Mindenesetre próbáltunk nagyot álmodni, én is próbálok ennek a részese lenni, az eddigi tapasztalataimmal hozzájárulni a megvalósításhoz. A fő cél, hogy bővítsük a korosztályok létszámát, és a pálya elkészülése után már minden évjáratban indítsunk csapatot.    
Orbán a napokban költözik Hatvanba, és csatlakozik a csapathoz. Beindítják a munkát, hiszen eddig a koronavírus-járvány miatt nem nagyon lehetett erre gondolni.
– Most állítottuk össze az edzésterveket, folyamatosan „élesnek” kell lenni, mert lassan jöhetnek a csoportos foglalkozások, erőnléti edzések, és a videóelemzések. Feltétlenül meríteni fogok a játékospályafutásom alatt gyűjtött ismereteimből, többek között azokból a nyári felkészülésekből, melyeken részt vettem.
Nem volt nehéz döntés számára, mert mindig is vidéki srác volt, függetlenül attól, hogy Fehérváron, Dunaújvárosban, és a fővárosban is játszott, de igazán vidéken képzelte el magát, nem akart nagyobb városba menni.
– Szeretem a vidéki légkört, nem volt kérdés, hogy idejövök dacára annak, hogy lett volna lehetőségem máshol is. Tetszettek a feltételek! A másik – akárhogy is nézzük harminc évesen nagy dolog vezetőként dolgozni. Kihívás szakmailag, szintet léptem, és igyekszem a legtöbbet kihozni magamból. Az iskolán belüli munkám miatt jelentkeztem a testnevelő tanári szakra, ráadásul még az emelt színtű érettségit is le kell tennem, de megoldom!   
A Gödöllői JSE csapatával szoros kapcsolatban vannak, de egészen biztos, hogy korábbi sikerei színhelyein, az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémiával, a Dunaújvárosi Acélbikák utánpótlásnevelő bázisával is együtt fognak működni, hiszen az említett egyesületekben hosszú évek óta végeznek eredményes munkát.